streda 26. februára 2020

Rotátorova manžeta

Z môjho pohľadu nám v živote chýba rovnováha medzi vnútornou a vonkajšou rotáciou humeru v ramennom kĺbe. Ľudia, ktorých som stretol za posledných 5 rokov, boli prekvapení, ako dokážu pohnúť lopatkou. Problémom nie sú skrátené alebo oslabené svaly, ako sa píše v skriptách na VŠ príslušného zamerania. Som presvedčený, že hlavný problém je nevedomie v zmysle riadenia a zapojenia rozhodujúcich svalových skupín. 

Osobne radím zmeny pohybového aparátu medzi funkčné a anatomické. S tou anatomickou už nič nedokážem urobiť, niečo nejak zrástlo, alebo je zmena už nevratná. Avšak tie funkčné, svalové, dokážeme krásne ovplyvniť vlastnou vôlou skrz zapojenie žiaducich svalových skupín.

V prípade, že sa dokážem dostať do žiaducej polohy týkajúcej sa napríklad držania tela, je už len výsledkom mojej vôle, či túto polohu zaujmem. Ak ma žiadna anatomická zmena v tomto smere neobmedzuje, je výsledok závislý na mojom rozhodnutí. Ak som si vedomý týchto faktorov a napriek tomu pokračujem a poškodzujem svoje telo, svoj chrám, som len lajdák.



Nižšie si pozrite, ktoré svaly tvoria rotátorovú manžetu. M. teres minor (obrázok č. 1) a m. infraspinatus (obrázok č. 2) sa podieľajú na vonkajšej rotácii ramena, m. supraspinatus sa podieľa na začiatku abdukcie a m. subscapularis na vnútornej rotácii humeru. Všetky štyri sa podieľajú spolu na stabilizácii humeru v ramennom kĺbe.

Obrázok č. 1 M. teres minor (zdroj www.kenhub.com)


Obrázok č. 2 M. infraspinatus (zdroj www.kenhub.com)
Obrázok č. 3 M. supraspinatus (zdroj www.kenhub.com)


Obrázok č. 4 M. subscapularis (zdroj www.kenhub.com)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára