pondelok 17. februára 2020

Rozvoj sedacích svalov – mm. glutei




Čo bude pre nás dôležité pri sedacích svaloch je abdukcia (m. gluteus medius a minimus) a extenzia femuru (m. gluteus maximus), k tomu spomeňme ešte vonkajšiu rotáciu femuru, ktorú využívame napr. pri mŕtvych ťahoch alebo drepoch vytočením špičiek.




Teraz sa pozrime na extenziu femuru, ktorú nám m. gluteus maximus (obrázok č. 1) umožnuje.



Na obrázkoch č. 4, 5 a 6 si môžete pozrieť mnou vybrané možnosti postavenia panvy, všetky radím medzi extrémy. Prosím vás, aspoň u mňa je zapojenie sedacích svalov približne rovnaké vo všetkých prípadoch. Tým, že mám nohu viac za telom neznamená, že som zväčšil rozsah pohybu v bedrovom kĺbe. Nezmenil som ho vôbec. Len som vykompenzoval svoju vôlu ísť čo najviac za telo doprovodnými pohybmi (napr. zväčšenie lumbálnej lordódzy).

Pre zapojenie sedacích svalov bude teda z môjho pohľadu dôležité postavenie panvy (napr. miera retroverzie, anteverzie), už aj pri chôdzi! 

Vyššie uvedené si ukážme na výpadovej chôdzi



Nižšie si pozrite rôzne "izolované" extenzie v bedrovom kĺbe.




Z dielu o zadnej strane vieme, že aj hamstringy sa podielaju na zmienenej extenzii. Táto bude teda výhodnejšia s pokrčením v kolene, kde hamstringy môžme využiť do určitej miery už pri tejto flexii.



A na záver príklad externej rotácie:



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára