štvrtok 5. marca 2020

Strečing a silový tréning

Po zápočtoch z gymnastiky som prestal s akýmkoľvek strečingom a po siedmich rokoch sa moja flexibilita nijak nezmenšila. Práve naopak, v niektorých polohách mám väčšie rozsahy ako predtým.

V prípade, že sa rozhodnete testovať stav svalovej skupiny, mala by byť táto izolovaná. Napríklad pri klasickom testovaní (skrátenia zadnej strany stehien), kde vykonávate predklon, je hneď niekoľko problémov. 
  • Koľko svalových skupín je rozhodujúcich pri nadobúdaní žiaduceho rozsahu, a ktorá je limitujúca?
  • Proporcionalita telesných segmentov. Čo ak má testovaný jedinec dlhšie nohy a kratšie ruky než ako je norma jedincov, podľa ktorých bol deklarovaný tento pohybový štandard?
  • Obmedzuje ma stav môjho pohybového aparátu v každodennom živote?

Často sa stretávam s tým, že ma niekto niečo skrátené a iné zas oslabené. Už som určite v nom príspevku spomínal, že z môjho pohľadu to nieje pravda. Som presvedčený, že pravda je na strane toho, že niečo viem zapojiť, iné zas nie a niečo viem relaxovať a iné zas nie. Tento fakt je možno vidieť na ekonomizácii pohybu. Začali ste vykonávať určitú aktivitu. Váš progres je na začiatku rapídny. Viete prečo? Pretože sa vám zvýšila neuromuskulárna koordinácia v rámci svalu a medzi rozhodujúcimi svalmi vykonávajúcich pohyb a hlava sa naučila lepšie, kedy zapájať agonistov a relaxovať antagonistov. Zvýšili ste ekonomizáciu pohybu, potrebujete menej energie, srdečná frekvencia ide dole (napr. pri behu, pri rovnakej rýchlosti), pretože táto aktivita si už nevyžaduje tak vysoké energetické nároky, ako keď ste len začínali.

V svale máme senzory, ktoré v prípade vysokého napätia vyvolaného napnutím vysielajú signál, že sval by sa mal skrátiť, aby nedošlo k jeho poškodeniu. To znamená, že pri dosiahnutí určitého uhlu v danom cviku nám už samotný tento reflex umožňuje začatie koncentrickej fázy pohybu.

Teraz si predstavte, že sa budete venovať pasívnemu strečingu (statickým výdržiam) a ešte sa budete snažiť o zahriatie svalovej skupiny, ktorú sa chystáte následne rozvíjať.
A teraz si predstavte fľašku kečupu, ktorú vytiahnete z chladničky a fľašku, ktorá bola celý deň na slnku. Druhý prípad je váš sval, vynikajúco rozcvičený. Bohužiaľ nepripravený na silový tréning, keďže ste posunuli na určitý čas svoj obranný reflex svalu (svalu sa nestane nič, výkonu áno). A ešte ste znížili aj schopnosť uchovať elastická energiu a "tuhosť" svalu. Ktorá fľaška kečupu vo vás evokuje tuhosť?

Predstavte si, že robíte opakovanie napr. pri drepoch alebo bench presse a v spodnej polohe si dáte krátku stopku, strácate elastickú energiu, preto je následná koncentrická fáza pohybu ťažšia . Čiže na využitie elastickej energie je nevyhnutné okamžité začatie prekonávania odporu pri dosiahnutí žiaduceho natiahnutia svalu.

Osobne som za rozcvičenie skôr dynamické a s ľahkými odpormi zameranými na aktiváciu žiaducich svalových skupín. Rozcvičenie vidím skôr ako pripravenie organizmu na záťaž z hľadiska pokrývania energetických nárokov a zmienenej aktivácie svalov.

Na záver, v prvom rade čo sa týka statického strečingu po skončení silového tréningu, tak neviem za akým účelom to mám akože robiť. Každopádne keď si predstavím dosiahnutú hraničnú polohu v určitom kĺbe a následný spasmus/kŕč svalu, tak si nemyslím, že to bude príjemný zážitok. Spasmy sa občas stávajú, a možno to bola len obranná reakcia vášho svalu.
V druhom rade, na svoju flexibilitu (pasívne rozsahy) a mobilitu (aktívne rozsahy) dokážete pôsobiť efektívne napr. drepmi alebo mŕtvymi ťahmi. Neviem prečo je dnes trendy všetko boľavé, stuhnuté uvolňovať a naťahovať. Problémy sa následne často vracajú. Už ste skúsili posilnenie problémovej oblasti? A posilnenim myslím koncentrickú a excentrickú fázu pohybu agonistov resp. antagonistov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára