štvrtok 7. mája 2020

Bolesti chrbta a držanie tela



Som presvedčený, že rôzne spasmy, seknutia, kŕče, bolesti (už to nazvime akokoľvek), ktoré nie sú spôsobené či už nutričnou deficienciou alebo predošlým významným výkonom, sú tu na to, aby nám ukázali nedostatky na našom pohybovom systéme. Pohybový systém sa adaptuje na záťaž, avšak ak bude svalová adaptácia niečím nebezpečným pre chrbticu a jej stabilitu, môžu sa objaviť problémy. Tieto problémy sa môžu týkať už spomenutých svalových bolestí alebo zníženia rozsahu vo vybraných kĺboch.

Ak budem mať napríklad problém v pravom bedrovom kĺbe, z hľadiska mobility, najčastejšie bude príčina niekde inde. Prečo by sa vám len tak znížila mobilita v tomto kĺbe? Ľudské telo a jeho systémy nejednajú napríklad z rozmaru tak, ako sa rozhodne jednať naša myseľ. Každá adaptácia má svoj pôvod v podnete (nepočítajme teraz degeneratívne vrodené vady). V prípade nevhodnosti podnetov sa preto nemôžme čudovať, že pozorujeme na sebe to, čo pozorujeme.

Mňa osobne trápili občasné spazmy (2x za rok) v oblasti hrudnej chrbtice a občasné bolesti spodnej časti chrbta. V oboch prípadoch sa premietali do ľavej strany. Ak ste sledovali moje minulé príspevky, tak viete, že som mal nejakým spôsobom laterálnu rotáciu panvy a problémy s nožnou klenbou. Aj z týchto dôvodov som presvedčený, že akákoľvek svalová bolesť (vo vyššie popísanom význame), by mala byť braná ako žiadosť fyzického tela o zmenu zaobchádzania s ním.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára