piatok 15. mája 2020

Zvýšenie podielu svalovej hmoty v kalorickom deficite?

Je vôbec možné zvyšovanie výkonnosti alebo svalovej hmoty v kalorickom deficite? Moja odpoveď znie áno aj nie.

Na začiatok pokiaľ ide o výkonnosť, napríklad svalovú silu. Tá závisí na štrukturálnej adaptácii svalu (napr. energetické rezervy, množstvo kontraktilných bielkovín) a na adaptáciach na úrovni riadenia pohybu, teda inter muskulárnej a intra muskulárnej koordinácii. Intra muskulárna koordinácia znamená synchronizácia jednotlivých svalových vlákien v rámci svalu a inter muskulárna, vlastne to isté len v rámci rozhodujúcich svalových skupín podieľajúcich sa na pohybe.

To znamená, že je nevyhnutné prihliadnuť na stav trénovanosti jedinca (začiatočník, pokročilý, predošlá skúsenosť). Keď budem celý život trénovať na 50% 1 OM (nízke nároky na adaptáciu na úrovni CNS - centrálnej nervovej sústavy), tak potom aj v kalorickom deficite pri zmene zaťaženia dosiahneme zmeny napr. v náraste maximálnej sily, keďže nepotrebujeme ani tak nárast svalovej hmoty, ale schopnosť regrutácie motorických jednotiek (svalových vlákien).

Dôležité je pripomenúť, že svalová hmota je aj glykogén spolu s natiahnutou vodou. Čo chcete iné merať? Z môjho pohľadu aktívna telesná hmota je raz všetko iné okrem tuku. Ak je pre vás nárast svalovej hmoty výsadne navýšenie kontraktilných bielkovín, tak sa asi v názore nestretneme.

Vo svojej diplomovej práci som sa venoval tejto problematike na prípadovej štúdii, kde som zaznamenal všetko, čo som nadvíhal, a všetko, čo som prijal s určitou energetickou významnosťou. Kalorickým deficitom je myslený stav, pri ktorom som schopný znížiť podiel podkožného tuku na celkovej hmotnosti za časové obdobie.

Nižšie dve fotky s časovým odstupom dvoch mesiacov, detaily týkajúce sa kalorického príjmu, tréningu a rôzne merania nájdete v mojej diplomovej práci




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára