streda 15. júla 2020

Mazanie reťaze



Často sa rieši, čím mazať reťaz, že je reťaz špinavá apod. Už cez 13 000 km používam na reťaz vosk zo sviečky. Reťaz mi takto vydrží približne 500km (18 hodín jazdenia). Pôvodnú rýchlospojku na jednej reťazi som už musel vyhodiť po desiatom rozpojení.


Výhody:
  • reťaz namazaná voskom lepí menej špiny a prípadná manipulácia v teréne je čistejšia
  • vraj prispieva k zníženiu opotrebenia komponentov (reťaz, prevodníky, kazeta). Točím tri reťaze po približne 500km. Momentálne mám tieto tri reťaze s pôvodnou kazetou cez ~ 13 000km 
  •  čistejší look

Nevýhody:
  • časovo náročnejšie ako použiť iné mazivo (napr. sprej)
  • pri zaschnutí priveľa vosku je časté nepresné radenie. Následne je potrebné, aby sa reťaz "vyjazdila" (napr.4h), alebo doladiť napnutie lanka.

Postup 

Po roztopení sviečky vkladáme očistenú reťaz do nádoby na približne 8 minút. Počas tohoto času je vhodné za pomoci háčiku reťazou zahrkať. Uvidíte unikať bublinky, vosk sa dostáva tam, kam patrí.

  

Vytiahnutú reťaz nechávame vychladnúť približne 5 minút alebo po dobu, kým vychladne reťaz tak, aby sa dala bezpečne utrieť. Reťaz utieram papierovou utierkou len na bokoch reťaze. Zo strán, kde sú valčeky nechávam zaschnúť všetko, čo zostalo.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára