piatok 24. júla 2020

Tréningová jednotka č. 2: prsné svaly, chrbtové svaly, m. levator scapulae

V dnešnom príspevku rozoberiem pohyby, polohy a všetko, čo patrí k pochopeniu zostaveniu druhej tréningovej jednotky.


Najdôležitejšie, z môjho pohľadu, je dokázať ovládať pohyby lopatky vo všetkych smeroch. Táto zručnosť nám dá predpoklad pre intenzívne kontrakcie všetkých svalových skupín, ktorým sa budem v tomto článku venovať, vrátane prsných svalov.


Riešiť zapojenie veľkého prsného svalu v rôznych uhloch, som začal len nedávno. Či je to vôbec potrebné riešiť, vám nedokážem s určitosťou zodpovedať. Pri zmene uhla zapojenia tohto svalu dokážete precítiť jeho špecifické časti. Či to teda riešiť alebo nie, prirovnám k dezertu po večeri. Tiež ho mať nemusím, ale rád sa dožerem.


Pri častom precvičovaní prsných svalov, najmä pri ich využívaní do vnútornej rotácie a addukcie cez os hrudnej kosti, je vhodné tento pohyb kompenzovať externými rotáciami. Udržovanie "funkčnosti" rotátorovej manžety je dôležitým predpokladom pre "ramená bez bolestí".


Vo videu nižšie využívam sťahovanie hornej kladky s lanom (dominantná je extenzia humeru v ramennom kĺbe) na vysvetlenie dôležitosti uhla, pod ktorým pôsobí tiaž na rameno sily. S využitím znalostí týchto základných biomechanických faktorov, dokážeme prispôsobiť polohu tela k zvýšeniu napätia v rozhodujúcich svalových skupinách, podieľajúcich sa na pohybe počas dráhy pohybu v porovnaní so statickou polohou tela.


Príťahy na hornej kladky môžeme vykonať z viacerých uhloch a vo viacerých rozsahoch. Každý ma svoje pre a proti. Viac sa dozviete vo videu:

 

Príťahy na spodnej kladke som rozoberal podrobne už v minulosti. Rozdielne zapojenie svalov chrbta závisí predovšetkým na uhle medzi humerom (rukou) a trupom.


Na záver dávam do pozornosti spasmy v oblastiach okolo chrbtice. Som odveký hejter uvoľnovačiek, naťahovačiek a podobne v drvivej väčšine prípadov. Momentálne razím presvedčenie, že ak mi nejaký sval ťahá jedným smerom, najlepšie čo môžem urobiť, je posilniť sval, ktorý bude pôsobiť opačne. Týmto pôsobením dosiahnem medzi nimi rovnováhu.








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára