pondelok 5. októbra 2020

Faktory na zváženie pri rozvoji m. latissimus dorsi (svalov chrbta)

Odporúčaní na sieťach nájdete nespočet, avšak ako si vybrať zo všetkých dostupných informácií? Poskytnuté informácie majú vzbudiť povedomie o niečom, čo existuje a môže mať vplyv na zlepšenie vašej formy v prípade, že po tom túžite.

Konkrétne odporúčanie môže byť z jedného pohľadu absolútny nezmysel, avšak z iného hľadiska bude mať značný význam pri splnení presne daných podmienok (požiadavok, cieľov). Akúkoľvek "formu", alebo zmenu telesného zloženia, dokážete spraviť aj so "zlou" technikou. Pre mňa je zlá technika taká, ktorá má negatívny dopad na pohybový aparát a deje sa na externej úrovni. Pod externou úrovňou rozumiem napr. počet opakovaní, veľkosť odporu apod. Vaše svaly tieto parametre čítať nedokážu. Na stimuly sa adaptujú na rôznych úrovniach:

  • úrovni centrálnej nervovej sústavy: napr. riadenie pohybu
  • metabolickej úrovni: napr. zvyšovanie zásob glykogénu, zmnoženie mitochondrií
  • štrukturálnej úrovni: napr. prierez svalových vlákien, množstvo kontraktilných bielkovín

V prvom videu rozoberám výber cvikov z hľadiska výskytu rôznych svalových kontrakcií, ktoré sa odlišne alebo vzájomne podieľajú na adaptáciach na záťaž.

Ťahanie sánok je môj obľúbený cvik. Až keď som sa nad ním zamyslel, som si uvedomil isté limity, ktoré sú charakteristické pre túto polohu. Po ďalšom zamyslení som dospel k spôsobu príťahu na svaly chrbta pod uhlom, ktorý s nižšou úrovňou svalovej sily a bez kladiek nemôžem urobiť (mimo odporových gúm). Ďalej sa budeme teda venovať rozvoju m. lattisimus dorsii z hľadiska dvoch vybraných uhlov (ruka pred telom - v predpažení, ruka nad hlavou - vo vzpažení). Samozrejme zapojenie svalov chrbta vzniká v rôznych uhloch. Venoval som sa pohybu paže z predpaženia a vzpaženia.

Dostávam sa k tomu, čo som spomínal v úvode. Odporúčaný cvik niekym na rozvoj niečoho nemusí sedieť práve vám, dôvodom môže byť rozdiel napr. v kĺbnom rozsahu. Tento cvik nemusí mať na vás negatívny dopad, avšak je to optimálny cvik na váš žiaduci rozvoj?

V poslednom videu sa zaoberám rozvojom m. latissimus dorsi a možnými "problémami", ktorým sme sa už venovali na začiatku v príspevku.

To, že vám nejaký uhol, určité prevedenie vyhovuje dnes, neznamená prenos do ďalekej budúcnosti. Zmenou telesného zloženia alebo napríklad zlepšenou neuromuskulárnou koordináciou dokážete zapojiť vaše svaly v rôznych, dokonca nepoznaných uhloch. Na druhú stranu zväčšenie podielu svalovej hmoty na celkovej hmotnosti môže mať dopad na nové (odlišné) postavenie telesných segmentov, veľmi často napr. uhol medzi hornou končatinou a trupom. 

Vaše možnosti pohybu sa teda časom môžu meniť. To čo pre vás platí ako optimálne v niektorých pohyboch dnes, zajtra už nemusí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára