pondelok 19. októbra 2020

Rozsah pohybu a progresívne zaťaženie

Slušnú formu dokážete spraviť zlou technikou, dobrou technikou, výbornou technikou s využitím biomechaniky. Dosiahnutie žiaduceho estetického efektu ešte neznamená nezasiahnutie do "zdravia" pohybového aparátu. Z tohto dôvodu je pre mňa dôležité porozumieť jednotlivým častiam mozaiky, aby mi následne tvorili kompletný obraz, ktorý dáva zmysel. 

Keď cvičíme, vyberieme si cvik a vykonávame ho v danom rozsahu pohybu. Často dávame na niekoho univerzálne odporúčania, avšak mali by sme prihliadnuť na niektoré individuálne špecifiká. Môže sa jednať napríklad o rôzne nastavenie v kĺboch, o malé odlišnosti týkajuce sa miesta začiatkov a úponov svalov apod. 

Z môjho pohľadu pre rozsah pohybu platí približovanie úponu svalu k jeho začiatku. Môže sa stať, že využitím určitého náčinia alebo náradia nedokážem zapojiť ako hlavnú svalovú skupinu tú, ktorá je pre mňa žiaduca. Môže sa stať, že zvolenú svalovú skupinu dokážem "odizolovať v neúplnom rozsahu pohybu". Je takéto prevedenie zlé?

To, čo by mal obsahovať kvalitný tréningový plán som už rozoberal tu. V tomto príspevku chcem niečo povedať k progresívnemu zaťažovaniu. Dajte pozor na to, čo si vyberiete za hodnotiaci faktor. Napríklad pri rozvoji silovej vytrvalosti nadvíhate v súčte za  zvolenú časovú jednotku viac v porovnaní s rozvojom maximálnej sily. Ak teda budem porovnavať nadvíhané kilogramy v tréningovej jednotke, mal by som porovnávať jablká s jablkami namiesto hrušiek.

Tento článok vznikol na základe zamyslenia sa ohľadom faktorov, ktorých naplnenie následne ústí v progres. Osobne vnímam dnešnú dobu "peak performance" aj vo fitness. Príde mi, že človek si myslí, čím viac odtrénujem, tým väčší pokrok dosiahnem. Sústredíme sa na faktory ako počet tréningových hodín, množstvo nadvíhaných kilogramov apod. Kvalita pohybu zostáva stranou. Kvalita pohybu sa na rozdiel od kvantity neprezentuje na papieri ani v rôznych súčtoch. Kvalitu pohybu, ktorá je špecificky individuálna, nemôžeme na rozdiel od kvantity porovnávať s ostatnými. Dnes je prvoradé plnenie rôznych plánov a limitov. Je toto cesta, ktorá vám zabezpečí vami želaný rozvoj?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára